11. aug. 2013

En smakebit på søndag fra Ut og stjæle hester av Per Petterson

Denne søndagen er min smakebit fra Per Pettersons roman , Ut og stjæle hester. En bok jeg lånte og leste for noen år siden. Det er mange ulike meninger om denne, bl a om den er så god at den har fortjent prisene den har fått.  Det skal ikke jeg ha sagt noe om. Jeg likte den så godt at jeg har lenge hatt lyst til å kjøpe den og lese den på nytt. Og når Bokklubben kunne tilby meg den for 50,-, innbundet med illustrasjoner av kunstneren Håvard Vikhagen, da var det ikke annet enn å bestille den prompte. Og denne uken kom den i posten.

 Kort om romanen:

«Sommeren 1948 bor 15 år gamle Trond og faren hans på ei seter ved ei elv nær grensa til Sverige. Der opplever han død og svik, noe som forandrer grunnlaget for livet hans. 67 år gammel har han flyttet ut til et lite hus ved en innsjø langt øst i landet, sammen med hunden sin. Hans nærmeste nabo viser seg å være en annen skadeskutt eldre mann med hund, en han kjente før, og som han må forholde seg til, og så begynner sommeren 1948 å plage ham.»
Smakebiten er fra første avsnitt i kapittel 2:

«Vi skulle ut og stjæle hester. Det var det han sa da han stod foran døra til seterhytta jeg bodde i sammen med faren min den sommeren. Jeg var femten år. Det var i 1948 og en av de første dagene i juli. Tre år før hadde tyskerne reist fra landet, men jeg kan ikke huske at vi snakka om dem lenger. I hvert fall gjorde ikke faren min det. Han sa aldri noe om krigen. «

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:

27 kommentarer:

 1. Vilket vackert omslag, men jag måste erkänna att boken inte lockar mig alls.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne utgaven er veldig fin synes jeg. Mange fine illustrasjoner inne i boka også.

   Slett
 2. Boken lockar tyvärr inte mig heller men håller med Monika ovan att omslaget var vackert :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. 50,. for denne utgaven er gi-bort pris.

   Slett
 3. Jeg har sikkert samme utgave av denne som deg, jeg har ikke lest boken ennå men ser frem til å stifte bekjentskap. Tusen takk for smakebiten og ha en super søndag.

  SvarSlett
 4. Flott smakebit! Denne boken har jeg mange ganger tenkt jeg skulle lese, men har ikke kommet så langt enda. Kanskje en bok jeg kan foreslå i lesesirkelen jeg er med i!? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje. Det er mange som ikke liker den. Tror det har litt med at man får forventninger til en bok som har fått en del priser.

   Slett
 5. Nydelig omslag!:) En av de bedre jeg har sett på denne boken. Tror jeg har den liggende en plass, kjøpte den brukt på Frelsesarmeen tror jeg, men den har ett kjedelig omslag. Har da ikke lest den ennå, men har planer om det:) Takk for smakebiten og kos deg videre med boken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jeg skal lese denne om igjen før jeg leser andre av han. Bl a den siste.

   Slett
 6. Petterson har skrevet flere gode bøker. Han er en litt "annerledes" forfatter, og det liker jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Man må lese litt mellom linjene. Gleder meg til å lese andre bøker av han etter hvert.

   Slett
 7. Tack för smakbiten! Tror bestämt jag sett något om den förut. Kanske du skrivit om den tidigare?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det har jeg ikke. Leste den for flere år siden, dvs lenge før bloggen var opprettet. Men den er kjent, både i Norge og i andre land.

   Slett
 8. Dette er den boka jeg likte best av Pettersons nyeste bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er spent på hans bøker. Det er den eneste jeg har lest av han.

   Slett
 9. Läste den här för ett tag sen, tyckte om den och skulle gärna läsa någon mer bok av författaren!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Jeg nekter er hans siste bok som kom ut i 2012. Har ikke lest den.

   Slett
 10. Jeg må si meg enig med Anita, av de tre bøkene jeg har lest av ham, er dette den beste. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har planer om å lese flere. Spennende å se hva jeg synes. Jeg skal anstrenge meg for å like dem. Men går det ikke så går det ikke....

   Slett
 11. Denne boken leste jeg for mange år siden, nå fikk jeg lyst til å lese den om igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn har jeg det ofte. Har så mange bøker som jeg får lyst til å lese om igjen; særlig når andre skriver om dem. Men så er det den tida......

   Slett
 12. Eg likte denne boka veldig, veldig godt! Har ikkje vore like begeistra for dei to neste eg har lest (Jeg forbanner tidens elv og Jeg nekter). Men Ut og stjele hester er fin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser at mange skriver det samme som deg. Synd. Skal i hvert fall forsøke å lese flere av han.

   Slett
 13. 1. Jeg elsker Ut å stjæle hester.

  2. Jeg vil også lese den illustrerte utgaven!!!!! Jeg vil ikke eie den da, vil ha minst mulig bøker, men kanskje den utgaven finnes på biblioteket. Noterer meg dette. Thx for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Den er veldig fin, og bare kr 50. Ble veldig overrasket at den var så fin.......

   Slett
 14. Jeg tok med meg "Ut å stjæle hester" på et bokmarked i fjor, så jeg har planer om å få lest boken en eller annen dag. Smakebiten var veldig god etter min smak, man kan kanskje allerede der begynne å lese litt mellom linjene hva far i stua angår?

  Ta gjerne turen innom smakebitinnlegget mitt igjen og stem på din favoritt fra søndagen. Vinneren får heder og ære neste søndag ;)

  SvarSlett