18. aug. 2013

En smakebit på søndag; fra Helge Ingstad: Oppdagelsen av det nye land

Nå leser jeg to bøker som man kan trygt si er veldig forskjellig. Jane Austens roman «Stolthet og fordom» (utgitt for første gang i 1813), der det neppe er mye feil å si at karakterenes tilværelse passer inn i tittelen til Kunderas roman «Tilværelsens uutholdelige letthet», uten innholdsmessig sammenligning med Kunderas roman. Dersom man ikke tar i betraktning at jakten på ekteskapskandidater var viktig for mange kvinner på denne tiden.

Smakebiten kommer fra den andre boken jeg leser. Oppdagelsen av det nye land av juristen, forsker og forfatter Helge Ingstad.  Boken har stått ulest i bokhylla fra da den ble kjøpt; samme året den ble utgitt som var 1996. Utrolig nok. For dette er fasinerende og interessant lesestoff. Både den biografiske innledningen om Ingstad, og bokens tema. Jeg kjenner litt den samme spenningen jeg hadde da jeg leste Robinson Crusoe som barn; en bok jeg leste mange ganger.

Fra baksiden av bokomslaget ( hvorfor er ikke Anne Stines navn på omslaget....): 

«Her foreligger for første gang på norsk Helge og Anne Stine Ingstads samlede beretning om de norrøne sjøfareres oppdagelse av Amerika, og om hvordan deres gamle hustufter i Vinland på eventyrlig vis ble funnet og senere utgravet».

Jane Austen gir et innblikk i hva middelklassens kvinner var opptatt av rundt ca 1813. Helge Ingstad skriver bl a om kvinnene som befolket Grønland fra rundt år 1 000 til den norrøne befolkning ble borte ca 500 år etterpå. Typisk at kvinnenes innsats i samfunnet utelates:

«Kildene forteller lite om kvinnene på Grønland, men de må ha utført hard og krevende arbeid. Ikke bare stod de for det mangfoldige arbeidet på gården, mange fulgte også sine menn på den farlige seilasen til det nye landet i vest. Kvinnene må ha vært sterke, ikke minst mentalt. Hjemme på gården tilberedte de maten og passet barna, de spant og vevde stoff til klær og seil, skinn skulle tilberedes, av selskinn skulle sys støvler, av reinskinn vinterkofter. De stelte og melket kyrne, kjernet smør og lagde ost, hentet vann og brensel.»

Vil du lese flere smakebiter tilknyttet Maris blogg Flukten fra virkeligheten, klikker du på bildet som kommer nå:

24 kommentarer:

 1. Spännande ämne. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken og mannen var mer spennende enn smakebiten tilsier. Men jeg skal skrive et innlegg om boken når jeg er ferdig.

   Slett
 2. Intressant bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Ja, den er utrolig interessant.

   Slett
 3. Den verkar inte dum alls. Tur att du "återupptäckte" den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er inne i en "reality" bølge. Og plutselig kom jeg på at det var på tid å lese den. Ikke alltid at alt er så planlagt.

   Slett
 4. Kul för dig att hitta en spänannde oläst bok i din hylla! Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok av dem. Mange tilsvarende bøker som det er på tide å lese.

   Slett
 5. Svar
  1. Igjen; boken er mer interessant enn smakebiten tilsier. Men jeg må begrense meg; ingen gidder lese milelange innlegg når de skal lese mange.

   Slett
 6. Ofte kan man finne skatter i egen bokhylle! ;)
  Takk for interessant smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det står mange der. Heldigvis for det. Blir aldri en kjedelig dag når det finnes bøker.

   Slett
 7. Spännande, låter det som. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han levde et utrolig spennende liv. Og beskriver en spennende epoke av historien.

   Slett
 8. Stolthet og fordom er en av mine absolutte favorittbøker. Til og med filmen kan jeg se om igjen og om igjen .-) Helge Ingstad har jeg derimot ikke lest :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg begynte på den engang i tiden. Men det var da jeg var veldig opptatt av faglitteratur. Han har skrevet mange andre bøker. Og jeg fant to av dem brukt på nettet som jeg har kjøpt. Pelsjegerliv er en av dem. Gleder meg til å lese den.

   Slett
 9. Låter som en spännande bok, tack för smakebiten!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er det. Han var et spennende menneske og oppdagelsen er spennende å lese om. Og tolkningen av de gamle sagaene om hvor dette Vinland kunne være som ledet dem til funnet.

   Slett
 10. Høres ut som en interessant bok:) Stolthet og fordom er en av mine favoritt bøker også:)Takk for smakebiten, den likte jeg:) Kos deg videre med boken og ha en herlig søndag videre!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal jeg gjøre. Er kommet ganske langt. Og dette har gitt mersmak. Bestilte to andre bøker han har skrevet på nettet i går.

   Slett
 11. Intressant. Den tror jag skulle intressera sonen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingstad har skrevet mange bøker, bl a boken Pelsjegerliv om den perioden på 4 år han levde som pelsjeger i Alaska. Den skal være veldig god. Og flere til.

   Slett
 12. Det er utrolig synd at det mannlige kjønns historie er så mye bedre bevart enn kvinnenes. Som det så fint kommer frem i smakebiten hadde damene mer enn nok å henge fingrene i.

  Husk å svinge innom for å gi en stemme til din favorittsmakebit fra søndag. Ha en super onsdag, Tone.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg var litt sent ute igjen. Må huske på det en annen gang. Ja, tenk hvor mye som er blitt borte ved at kvinnenes historie ikke er nedtegnet på samme måte.

   Slett