28. mars 2013

Stockholm Octavo (The Stockholm Octavo) av Karen Engelmann - bør filmatiseres!


Romanen Stockholm Octavo (The Stockholm Octavo) av Karen Engelmann var oppført på listen min over bøker jeg ønsket meg til jul. Jeg leste den ferdig i dag og dette var en roman etter min smak. Den er i tillegg et lite kunstverk i sin utforming. Kanskje ikke overraskende med tanke på forfatterens yrkesbakgrunn. Og hele tiden imens jeg leste den tenkte jeg at denne romanen bør det lages film av.

Stockholm Octavo ble utgitt i 2012 og samme år ble den utgitt på norsk av forlaget Pantagruel. Romanen er på 460 sider.




På bokomslaget står det at forfatteren Karen Engelmann er grafisk designer og Stockholm Octavo er hennes debut roman. Hun ble født og vokste opp i den amerikanske Midtvesten og flyttet til Malmø etter å ha fullført sin universitets grad i tegning og design. Hun jobbet i Sverige i åtte år, blant annet som grafiker for Ikea og bor i dag nord for New York.


Vi er i Stockholm eller Byen som den kalles av aktørene. Handlingen starter i 1789. Gustav III er konge i Sverige. Men han har mange motstandere, Patriotene, som konspirerer mot han vil ha han avsatt. Og en av dem er hans bror, Hertug Karl. De vil ha tilbake et regime der adelen styrer. I tillegg er kongen opptatt med å redde den franske kongen og hans familie.

Emil Larsson er ugift og arbeider for Tollvesenet. Han begynner å vanke ved en spillesalong som eies av Fru Spurv. Hun er en tilhenger av kongen og finner etter hvert ut at Larsson er en dyktig kortspiller som hun vil ha til partner. Og Larsson tjener etterhvert så mye penger at han kan kjøpe seg en stilling som sekretaire ved Tollvesenet. Men så innkaller hans overordnede til en samtale og Larsson får beskjed at han må finne seg en ektefelle som motgift mot drankerne, tyvene, spillerne og løsaktige kvinner som han oppholder seg sammen med. Hvis ikke mister han sin stilling ved Tollvesenet.
Emil Larsson starter jakten på en ektefelle. Og samtidig får Fru Spurv en visjon, hun vil legge en Ocatavo for han, en spådomskunst med kort. Og i denne Octavon er det en gruppe på åtte mennesker som han må gjenkjenne før hendelsen, et vendepunkt i hans liv, vil finne sted. 

Til spillesalongen kommer Hertug Karl med et følge. Og i dette følget er Baronesse Uzannen. Hun samler på vifter som hun underviser unge damer i. Hun støtter helhjertet opp om adelen som har mistet mange av sine privilegier under Kong Gustav III. Deres fremmøte setter Fru Spurv lite pris på og det ender med at hun setter seg ved spillebordet og spiller om favorittviften til Uzannen, Kassiopeia, som hun fikk i bryllupspresang av sin avdøde ektefelle, den unge og rike baronen Henrik Uzannen. Og som det skal være knyttet magi til. Fru Spurv vinner og gevinsten er Kassiopeia.

Vi følger disse aktørene og flere andre i ulike samfunnslag frem til Kong Gustav III dør etter et attentat på et maskeball. Emil Larsson leter etter en ektefelle og den ene etter den andre kandidaten faller bort på grunn av ulike omstendigheter. Han må finne ut av hvem som er med i hans Octavo.
Uzannen er på jakt etter viften som Fru Spurv har gjemt. Og besatt av å få kongen avsatt, og hun tar alle midler i bruk.  I dette spillet trekker hun inn mange mennesker.  Og spørsmålet for mange av aktørene er hvem er venner og hvem er rivaler.

Som jeg skriver innledningsvis, denne romanen likte jeg. Her er historien i tidsperioden vevd inn i handlingen til ulike menneskers liv. Og det er kvinner som er i hovedrollen. Men samtidig viser den hvor lite verdi kvinner hadde. Persongalleriet og miljøet fant jeg godt og realistisk beskrevet.

Å lese romanen inspirerte meg til å fortsette å lese boken til Herman Lindquist Karl Johan Jean Bernadotte – soldaten som ble konge.  Det bør være innen rekkevidde, har lest 100 av ca 500 sider. Og det er mange bilder i boka. Nå er den rykket frem i «køen».

4 kommentarer:

  1. Det var en ny forfatter for meg, men det høres ut som en god roman som jeg fikk lyst til å lese så jeg har satt den på leselisten.

    Forresten: så gøy at du har skaffet deg Jane Eyre! Veldig kjekt at innleggene mine om boken har inspirert :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var at handlingen spinner rundt historiske hendelser som gjorde at jeg ønsket meg den. Og jeg likte den bedre enn jeg hadde trodd. Selv om det nok blir en tid til at jeg kommer til å lese Jane Eyre, gleder jeg meg til det. Jeg synes det er inspirerende at noen leser og blogger om bøker som er skrevet for en tid tilbake.

      Slett
    2. Jeg liker historiske romaner, og er alltid glad for nye tips om slike. Jane Eyre kan du lese om hos meg i dag, men jeg må advare om spoilere :)

      Slett
  2. Denne har jeg hatt liggende lenge og nå fikk jeg lyst til å plukke den frem igjen. Tusen takk for påminnelsen.

    SvarSlett