17. mar. 2013

En smakebit på søndag fra Våren av Sigrid Undset


Det er ikke mye som minner om vår for tida. Men kanskje dersom vi skriver vår og tenker hardt nok på den, så kommer den. Min smakebit «smaker av vår». Trykker du på bildet som nå, så finner du flere smakebiter som er knyttet til Mari’s blogg:


Sigrid Undset er kjent for de fleste. Jeg har to bøker i bokhylla som hun har skrevet. Det er Jenny og Våren. Lest mange ganger. Jeg har lest mange andre av hennes bøker, men de er lånt på biblioteket. Boken Jenny er min klare favoritt. Har ikke vært i Roma, men drømmer om å reise dit. Ikke minst når jeg leser Jenny.

Men i tillegg til at jeg liker bøkene Sigrid Undset har skrevet, er jeg fasinert av det livet hun levde. Mennesket Sigrid Undset. Derfor har jeg to biografier om hennes liv. Det er Tordis Ørjasæters Menneskenes hjerter og Sigrid Slapgards Sigrid Undset Dikterdronningen. Drømmen er å besøke  Bjærkebæk på Maihaugen, Lillehammer som nå er et museum og åpnet for publikum i 2007. Dette året må jeg bare få det til! Et bilde av Undset som jeg fant på nettet der hun sitter og arbeider på Bjærkebæk.


Ørjasæter skriver at Våren (opprinnelig Vaaren) ble gitt ut høsten 1914. Den skrev Sigrid Undset før hun kjøpte Bjærkebæk og flyttet til Lillehammer. På den tiden bodde hun på Solvang, Ski i Akershus sammen med ektemannen hun fortsatt var gift med, kunstmaleren Anders Svarstad, og det første barnet, vesle-Anders. Hun ville være en god mor for sitt barn og ville nødig forlate han. Men boken hun skrev på måtte bli ferdig, den skulle ut før jul i 1914. Anders ble plassert hos mormor og selv bodde hun på Anders Kures hotell på Voksenkollen for å få tid til å skrive. Men hun syntes det var godt endelig å bli ferdig med boken og reise hjem til Anders for å forberede julen.

Våren handler om kjærligheten og ekteskapet mellom barndomsvennene Torkild og Rose.

Etter smakebiten, fra en utgave utgitt av Bokklubben i 1989, er et bilde av Forsytia fra hagen min våren 2012. Sigrid Undset hadde en fantastisk hage på Bjærkebæk.. Noe å strekke seg etter. Jeg er mer "opp som en løve - ned som en fell" - masse planer som sjelden blir realisert.

«Nede i stuen slo en klokke tre. Tre timer hadde han til å sove

i. Han reiste seg.

Værelset så vemmelig ut i den lyse morgen - med den

tomme whiskyflasken og skitne glass på det tilsølte bord. Der

lå sigarettstumper og aske utover alle vegne, stablet opp på

pianoets lysestaker og slengt på gulvet - . Han orket ikke gå

tilsengs her -.


Han tok sin lue. Tøsa, som hadde sovet i gyngestolen, dumpet

ned og sprang oppefter ham. Torkild hysset på hunden og

listet sakte ned trappen, ut av huset.


Langs stien mellom åkrene la tuer av blåklokker og gulmaure

klabbet ned av regnet. Et første streif av sol gyllet

øverst oppe i åsen bakom gården. Stilt og svalt var det - litt

pjutter av småfugl, da han kom inn i skogen, hvor regnet

hadde skyllet barnålene sammen i små fonner tversover stien.

Mose og lyng stod blank og svulmende av væte innover. Han

rev av en handfull blåbær - de smakte så godt og friskt efterpå tobakk og whisky. Tøsa vimset omkring ham og snuste innover, hit og dit. Da han kom frem til den gamle kullbunn, skinte solen i grantoppene.

Og han kalte på sin gamle glede, den stolte og resignerte

som han hadde oppfostret i alle disse år -:


Skulle han ikke være lykkelig allikevel for det som var: At

Hun var slik som hun var, at han kunne se det og at han elsket henne.

Og om noen timer skulle han møte henne igjen, være

nær henne, høre hennes stemme, røre ved hennes hender, se henne

som var det deiligste i verden for ham -."

21 kommentarer:

 1. Nydelig smakebit!! Og jeg lengter etter våren jeg også...sukk :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!Våren lar vente på deg. Vi ble blitt bortskjemte forrige år da det var sommervær i mars.

   Slett
 2. Enig med Anette:-) En nydelig smakebit! Ha en fin søndag og ja, våren kan godt komme nå!

  SvarSlett
 3. En jättefin smakbit och dessutom fina bilder!

  SvarSlett
 4. Var och hälsade på min mamma utanför Göteborg i helgen och när vi vaknade upp i morse så hade det minsann kommit ca 5 cm snö. Jag är så less på vintern nu...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har vært utrolig kaldt her i det siste. Og de siste dagene har de kommet snø. Mars er liksom måneden man venter på våren. Men sånn er det; det blir sjelden slik en forventer.

   Slett
 5. Fin smakebit. Også jeg liker Sigrid Undset, men jeg har lest like mye om henne som av henne, og vært på Bjærkebek som jeg synes var meget spesielt, sterkt. Jenny er en nydelig men trist bok, å ja, jeg har vært i Roma, en dag.. men skal tilbake. Våren har jeg ikke lest.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blir spennende å besøke stedet. Tror det blir underrlig å være der en vet hun oppholdt seg og alt som hun opplevde der. Så skiltet da vi kjørte til Skeikampen i vinterferien.

   Slett
 6. En virkelig fin smakebit, og fine bilder! Jeg må med skam melde at jeg har lest fryktelig lite Sigrid Undset. Men det gjelder i grunnen ikke bare henne, flere av forfatterne fra hennes tid er gått meg hus forbi. (Utenom Arne Garborg, men det teller nesten ikke siden vi er fra samme sted).
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og det samme til deg. Jeg har lest flere bøker av henne og noen om igjen etter at jeg har lest om livet hennes. Akkurat som om de fikk et "annet liv". Det å vite at hun bodde i Roma og det hun opplevde der gjør f eks Jenny veldig spesiell å lese.

   Slett
 7. Tack för smakbiten!
  Undset tillhör mina favoriter, i synnerhet Kristin Lavransdotter. Jenny har jag läst men inte den här. Biografin av Slapgard har jag läst, och det var intressant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lenge siden jeg leste Kristin Lavransdatter. Har tenkt å kjøpe bøkene.

   Slett
 8. Dette var rett og slett en vakker smakebit, Tone. Jeg ble så glad av å lese beskrivelsene av naturen. I vår tid tror jeg nok dessverre det er er få som tar seg tid til slike hyggelige observasjoner av noe som er en fin morgenstund ute i naturen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Er enig med deg.

   Slett
 9. Ja! Nå vil jeg tenke på at det er vår! I dag kom jeg hjem skjelvende av frost, det er helt utrolig hvor kald det går an å bli. Da var det godt å ta på fleece og ullsokker :)

  Sigrid Undset er en av mine favoritter, men jeg har til gode å lese en biografi så det skal jeg notere meg til leselisten. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun må ha hatt en enorm kapasitet. Kan være glad for at hun ikke kjente til begrepet tidsklemma. Da hadde det kanskje ikke blitt så mange bøker hun hadde orket å skrive.....

   Slett
  2. Du sier noe der! Men det fikk meg til å tenke på en professor i psykologi som hadde seks barn og fortsatte med sin forskning. Hun tok utdannelse underveis, men det skal sies at hun hadde en person ansatt for å ta seg av barn og hus!

   Slett