10. mar. 2013

En smakebit på søndag - fra boken Jalna blir til (The Building of Jalna).

Jeg er fan av Bo Kaspers Orkester.  Og låten «Vi kommer aldrig att dø », som du kan høre her , starter med:  «Skriv en bok som alla läser»

Om ikke «alle» har lest Jalna-novels av Mazo de la Roche, så er vi mange. Og i innlegget som jeg skrev i går;


kan du lese litt av min «historie» med romanserien, om forfatteren og hva bøkene omhandler.  Og «slektstreet», som viser hvem Adeline i smakebiten er i serien, har jeg kopiert inn i innlegget.  Kanskje det var denne serien som gjorde meg til en «uhelbredelig  lesehest»….. Uansett, romanserien gjorde inntrykk på en ung leser.

Jeg skal i dag gi en smakebit fra bok nr 1 Jalna blir til (The Building of Jalna). Les  Mari’s og flere smakebiter som er linket til Mari’s blogg Flukten fra Virkeligheten,  ved å «trykke» på bildet som kommer NU:


Bildene etter smakebiten er nærbilder av planten Ridderspore. (Delphinium ) Akkurat som Jalna-serien er det knyttet nostalgi til planten. Den vokser og trives i det værharde Finnmark der jeg vokste opp. Jeg klarer ikke å få de til å trives like godt her i «badebyen» Larkollen. Men jeg er evig optimist, forsøker stadig nye sorter. I dag tror jeg Riddersporen i hagen sukket tungt, minus ti og en kald morratur med de firbente.

Her kommer smakebiten - Adeline er i London for første gang:  


«De myldrende gatene og strålende lysene beruset dem begge etter årene i India. Hun hadde for øvrig aldri vært i London før, for hun hadde hatt sitt hjem i County Meath, og Dublin hadde vært hennes barndoms store by. Hun hadde danset seg gjennom flere sesonger der, men enda hun både var vakker og klok, hadde hun ikke gjort det gode partiet foreldrene hadde håpet. Beundrerne hadde vært av gode familier og tiltalende nok, men ikke så velhavende at de kunne forsørge en kone. Hun hadde somlet bort mye tid på å flirte med dem. Så hadde hennes søster, Judith, som var gift med en offiser, stasjonert i Jalna, en garnisonsby i India, bedt henne på besøk, og Adeline var gladelig reist. Hun syntes ikke hun fikk utfolde seg i Irland, og hun hadde kranglet med faren som var enda mer temperamentsfull og myndig enn hun selv. Grunnen til tretten var noen penger hun hadde arvet etter en grandtante. Faren hadde alltid vært denne tantens yndlings nevø og hadde gledet seg til å arve henne. Det var ingen stor formue, men slik som han var stilt, ville den vært særdeles velkommen.Nå angret han bittert at han hadde oppkalt en datter etter tanten. Det var det som hadde gjort det. Det og så Adelines smigrerier!»24 kommentarer:

 1. Disse bøkene var totalt ukjent for meg men du verden som det fristet å få vite mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest første kapittel. Jeg får bare lyst til å sette meg ned og lese boka ferdig. Må si jeg ble overrasket over at jeg liker de like godt så mange år etter at jeg leste dem. Som å gå inn i en film.

   Slett
 2. Det låter som spännande böcker. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Nå måtte jeg faktisk ta en titt i bokhylla, og joda, der står 16 bøker om Jalnafamilien! Kjøpte dem for minst 40 år siden, og leste med stor glede den gang! Kanskje jeg skal repetere litt?
  Ha en nydelig søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Må bare si at dette var et utrolig fint gjensyn. Kjempeoverrasket over at jeg liker de så godt fortsatt. Kan godt forstå at de ble en suksess. Det er som å gå inn i en film fra gamle dager. Akkurat nå er de kommet fra India til England før de skal til på besøke til Irland og derfra til Canada. Det er litt Pippi over Adeline. Det er t o m humor i handlingen! Dersom dette fortsetter; tenk 350,- for 16 bøker!

   Slett
 4. Jag hör också till dem som inte läst eller hört om de här böckerna. Ha en fin söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. De er jo gamle; ikke så merkelig.

   Slett
 5. Bo Kaspers er en av mine favoritter også, og jeg vet hvilken sang du mener. Takk for fin smakebit, denne serien har jeg ikke hørt om, men jeg skal virkelig lese den første boken og se, for dette hørtes spennende ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er fra tidenes morgen, ikke rart mange ikke kjenner de. Men de er ikke tilbake for andre bøker av samme type. Hun er flink til å levendegjøre handlingen og personene. Jeg kan kjenne igjen hvordan jeg dras inn i handlingen og glemmer alt rundt meg. Pussige greier...

   Slett
 6. Flott smakebit og nydelige bilder :)

  SvarSlett
 7. Har aldri hørt om disse... må sjekke ut mer.:) Takk for tipset.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer an på hvilke bøker man liker. Men jeg synes dette var et fint gjensyn. Som å gå inn i en film. Det er så levende beskrevet. Litt Jane Austen.

   Slett
 8. Låter som trevliga böcker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt. Her er det bare å sette seg tilbake og så er man borte fra denne verden. Jeg er så glad for at jeg kjøpte dem. Var i tvil; det kunne jo være at det bare var nostalgi; at det var fordi jeg var så ung og tida.Men det var det ikke. Dette er ingen "høyverdig" litteratur, men en god forteller.

   Slett
 9. Denne romanserien har jeg ikke hørt om, så takk for tips. Jeg ble nå veldig nysgjerrig på bøkene. Og jammen gjorde du et kupp med serien :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant. Noen skulle ha 1000,- for den. Men jeg hadde litt is i magen denne gangen. Jeg ser etter å ha lest første kapittel at jeg skulle valgt en annen smakebit og skrevet mer om handlingen. Men det får jeg gjøre når den er ferdig.

   Slett
  2. Tusen! Og du fikk hele serien for 350, slett ikke verst. Det lønner seg å ha is i magen :)

   Slett
 10. Tack för smakbiten. Helt okända böcker för mig.

  SvarSlett
  Svar
  1. De begynner å bli gamle. Og med så mange bøker på markedet....

   Slett
 11. Spennende! Denne serien måtte jeg notere meg. Ha en fin søndag, Tone!

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Har inte hört talas om böckerna tidigare.

  SvarSlett
 13. Takk for fin smakebit :) Dette hørtes spennende ut!
  Ønsker deg en glad dag!
  Pia

  SvarSlett